+ 386 51 693 135 | janko.mehle@zgs.si | mag. Janko Mehle, vodja službe LPN

Alpski svizec živi le v visokogorju. V Evropi živi v Alpah, Karpatih in Visokih Tatrah. V Slovenijo so ga naselili večkrat, razvile so se populacije na območju Julijcev in Kamniško-Savinjskih Alpah. Njihova prisotnost in obstoj sta povezana z ustrezno talno podlago, ki omogoča kopanje rovov, kjer svizci živijo, prenočujejo in prezimujejo. Največkrat jih najdemo na širokih planinskih travnikih in v globelih z globoko plastjo prsti, kjer kopljejo rove.

Alpski svizec je v loviščih s posebnim namenom prisoten v LPN Kozorog Kamnik, na območju Grintovca, Ojstrice in Kalc, in v LPN Prodi – Razor.

Alpski svizec lahko tehta tudi do 6 kg. Zlasti v poletnem in jesenskem času si prizadeva nabrati čim več maščobnih rezerv, ki mu omogočajo preživetje v zimskem času. Pozimi se skrijejo v zimski kotel, ki je 2 do 5 m pod zemljo in tam zimo prespijo. Zanje je torej značilno zimsko spanje ali hibernacija.

Lovna doba

jan feb mar apr maj jun jul avg sept okt nov dec
Alpski svizec

 

Območja v Sloveniji

Alpski svizec je v Sloveniji prisoten v LPN Kozorog Kamnik, na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Prisoten je predvsem na območju Grintovca, Ojstrice in Kalc, na nadmorski višini od 800 do 2200 m.

37_Aplski svet v LPN Kozorog Kamnik

Alpski svet v LPN Kozorog Kamnik

Značilnosti vrste

Alpskega svizca uvrščamo med glodalce. Živi v družinski skupnosti, navadno je to skupnost staršev in njihovih mladičev.

Zimo preživijo v zimskem rovu oziroma kotlu med globokim zimskim spanjem. Takoj, ko se zbudijo, se parijo.

Samico kotitev zelo izčrpa, zato v svojem življenju koti približno trikrat, v povprečju vsake tretje leto. Samica skoti od 3 do 5 mladičev, ki spolno dozorijo v tretjem letu starosti.

Odraščajoči samčki se umaknejo na obrobje teritorija in oblikujejo svojo skupnost. Tako iz ene družine nastane kolonija svizcev s hierarhijo, ki pa je običajno prostorsko in s tem tudi številčno omejena s primernim življenjskim prostorom, torej zlasti s primerno globokimi tlemi, kjer je možnost kopanja rovov.

Življenjska doba alpskih svizce je v naravi redko dosežena, ker jih plenijo planinski orli, lisice in obe kuni.

Posebnosti lova

Lov na alpskega svizca poteka v LPN Kozorog Kamnik v visokogorju, v prelepi naravi gorskega sveta. Lovec in njegov vodnik poskušata zalesti ali pa pričakati svizce na paši in tam izbrati ustrezno žival, kar pa je zelo težko, saj življenje v kolonijah pomeni veliko budnih oči in ušes. Vedno pa tako kolonijo tudi stražijo posamezni odrasli osebki, ki na prisotnost nevarnosti opozorijo z ostrim žvižgom, kar pomeni, da se vse svizci takoj skrijejo globoko v svoje rove.

Pošljite povprašanje
[contact-form-7 id="665" title="Page contact"]

Prijavite se na e-novice

Obveščamo vas o novostih v naših loviščih!