+ 386 51 693 135 | janko.mehle@zgs.si | mag. Janko Mehle, vodja službe LPN

Gamsi so v Sloveniji v Loviščih s posebnim namenom prisotni v visokogorskem kraškem svetu (LPN Prodi Razor, LPN Jelen) in v alpskem svetu (LPN Kozorog Kamnik, LPN Prodi Razor), v pogorju Pohorja (LPN Pohorje), pa tudi v dinarskem svetu (LPN Snežnik Kočevska Reka, LPN Ljubljanski vrh). Gams je prisoten v skalnati oziroma kamniti krajini z razgibanim reliefom. Človek s svojimi aktivnostmi močno vpliva tudi na življenjski prostor gamsa, zato se razmere za to vrsto večinoma slabšajo.

Lovna doba

jan feb mar apr maj jun jul avg sep okt nov dec
kozel
koza
kozliči obeh spolov
enoletni obeh spolov

 

Za lov na gamsa je značilno, da kozlov in koz srednjega starostnega razreda praviloma ne odstreljujemo, ker gre za najbolj vitalen del populacije.

Območja v Sloveniji

Gams je prisoten v srednje in visokogorskem svetu, v LPN Prodi Razor, v LPN Kozorog Kamnik in v LPN Pohorje, pa tudi v dinarskem svetu LPN Snežnik Kočevska Reka, LPN Jelen in LPN Ljubljanski vrh.

DSCN1506

Visokogorski del LPN prodi Razor

V LPN Prodi Razor je lovski gost nastanjen v eni izmed treh lovskih koč v lovišču, ki je izredno razgibano, primerno za fizično bolje pripravljene goste. Lov na gamsa poteka v glavnem nad gozdno mejo.

16_Plezalci v skalnem pobočju LPN Kozorog Kamnik

Gamsi, plezalci, v skalnem pobočju LPN Kozorog Kamnik

V LPN Kozorog Kamnik je gams v alpskem svetu, v sredogorju in visokogorju. Lov poteka nad ali pod gozdno mejo, lovišče pa je enostavno dostopno, kar omogoča tudi lov fizično manj pripravljenemu lovcu. Gamsi v tem lovišču po kakovosti spadajo v sam evropski vrh.

17_Trop gamsov, ki se v LPN Pohorje zadržuje pod gozno mejo

Trop gamsov, ki se v LPN Pohorje zadržuje pod gozdno mejo

V LPN Pohorje je gams prisoten v pogorju Pohorja, ki je bogato z vodnimi izviri, združenimi tudi v manjših jezerih. Lov na gamsa tu poteka pod gozdno mejo.

Prav tako poteka lov pod gozdno mejo, večinoma na nižjih nadmorskih višinah, v LPN na Kočevskem v dinarskem svetu.

Značilnosti vrste

Razmnoževanje gamsov oziroma prsk traja od sredine novembra do sredine decembra. Koza je plodna dva dni; če se ne oplodi, je ponovno plodna čez 3 tedne. V tem času se zreli kozli približajo tropi koz z mladiči ter se zanje borijo z drugimi samci v bližini. Na koncu najmočnejši kozel brani trop pred drugimi kozli in poskuša oploditi koze.

Gamse z namenom sonaravnega upravljanja s populacijami razdelimo v tri starostne razrede: med mlade, to so gamsi obeh spolov, stari do vključno dveh let, srednji razred, to so gamsi kozli, stari od 3 do 7 let, in koze od 3 do 10 let, ter razred starih, kozli stari 8 in več let, in koze, stare več kot 11 let.

Gamsov ne krmimo, saj so na življenjske razmere, v katerih živijo, dobro prilagojeni. Dobrodošlo je le zalaganje solnic.

Posebnosti lova v Sloveniji

Gamsa se lahko lovi v lovišču s preže in na zalaz. Lovci so najpogosteje nastanjeni v lovskih kočah sredi Lovišč s posebnim namenom. Narava v teh območjih je še posebej dobro ohranjena, kar ponuja pristno doživetje gorskega sveta.

18_Trofeji gamsa odstreljeni pod Storžičem v LPN Kozorog Kamnik

Trofeji gamsa odstreljeni pod Storžičem v LPN Kozorog Kamnik

Najprimernejši čas za lov je običajno takoj na začetku avgusta, ko so gamsi še v svojih poletnih habitatih in potem v času prska, ko pa so pogoji, zlasti v visokogorju, lahko že zelo težki – zimski, zato morajo biti lovski gosti dobro opremljeni za take razmere in tudi fizično dobro pripravljeni.

Pri izbiri območja za lov na gamsa lahko lovci izbirajo med zelo različnimi krajinami, ki imajo vsaka svoje specifičnosti in zahtevajo različno fizično pripravljenost lovca.

Trofeje

Roglji gamsa so priraščeni na glavo in so kožna tvorba, zato vsako leto pozimi nehajo rasti, kar se vidi kot obroček oziroma letnica. Roglji najhitreje rastejo prva tri leta, ko vsako leto zrastejo nekaj centimetrov. V petem letu se rast rogljev umiri in zrastejo vsega skupaj le nekaj milimetrov na leto.

DSC00986

Trofeje gamsa v LPN Prodi Razor

Trofeje so rezultat dobrega upravljanja s populacijami gamsov in ustreznih življenjskih razmer.

Pošljite povprašanje
[contact-form-7 id="665" title="Page contact"]

Prijavite se na e-novice

Obveščamo vas o novostih v naših loviščih!