+ 386 51 693 135 | janko.mehle@zgs.si | mag. Janko Mehle, vodja službe LPN

V LPN izvajamo in spoštujemo tradicionalne oblike lova. Za prave lovce je poleg uplenjene divjadi pomembno tudi prvobitno doživetje divjadi in drugih prostoživečih živali v njihovem naravnem okolju. Narava v LPN je med najbolj ohranjenimi v Sloveniji, lahko rečemo celo v Evropi, zato je lov v njih za vse prave lovce še posebej zanimiv. Za pristno doživetje narave in prostoživečih živali v njej ponujamo tudi možnosti nastanitve v LPN.

Lov v LPN izvajamo praktično izključno v prosti naravi, upravljamo pa tudi z dvema velikima lovnima oborama, največjima v tem delu Evrope. Vsaka meri približno 1000 ha. Najbolj poznana načina lova sta lov na zalaz in lov s preže, izvajamo pa tudi skupinske love, pogone na veliko in brakade na malo divjad.

Lov v LPN poteka v vseh naravnih okoljih oziroma podnebjih v Sloveniji, od kraško-alpskega visokogorja, pohorskega sredogorja do dinarskega sveta in panonske nižine. Lovski gost lahko torej izbere LPN glede na okolje, podnebje, fizično pripravljenost, odločitve, ali bo lov izvajal nad ali pod gozdno mejo, dostopnost lovišča in druge dejavnike.

Lovni turizem v LPN je del trajnostnega upravljanja z divjadjo in je v loviščih organiziran profesionalno. Izvajajo ga profesionalni revirni lovci. Poteka skladno s področno zakonodajo in z navodili, sprejetimi na svetu Zavoda za gozdove Slovenije, in seveda skladno z načeli lovske etike. Vsa uplenjena divjad se evidentira v Evidenci odstreljene in izgubljene divjadi ter se finančno ovrednoti skladno s cenikom LPN v Zavodu za gozdove Slovenije.

Naše LPN čedalje pogosteje obiskujejo tudi lovski gosti ali drugi obiskovalci z namenom opazovanja divjadi ter nekaterih zavarovanih živalskih vrst, zlasti velikih zveri.

Vabljeni, da nas obiščete in se prepričate sami!

Lovišča s posebnim namenom (organizirana znotraj Zavoda za gozdove Slovenije)

20_ Lovec pripravljen na lov v LPN Pohorje

Fotografija:  Lovec pripravljen na lov v LPN Pohorje

Pogled z lovišča v dolino in pred začetkom dneva pregled naravnega okolja divjadi

Fotografija:  Pogled z lovišča v dolino in pred začetkom dneva pregled naravnega okolja divjadi

 

Prijavite se na e-novice

Obveščamo vas o novostih v naših loviščih!