+ 386 51 693 135 | janko.mehle@zgs.si | mag. Janko Mehle, vodja službe LPN

Raca mlakarica je v svetu zelo razširjena vrsta male divjadi. V Sloveniji je večinoma prisotna celoletna vrsta. Njen življenjski prostor je seveda neločljivo povezan z vodo in vodnimi površinami.

V LPN Ljubljanski vrh je prisotna v nižinskem delu, v neposredni bližini glavnega mesta Slovenije, ob Ljubljanici in drugih vodotokih.

V LPN Fazan Beltinci se nahaja v nižinskem delu ob reki Muri, ki ga sestavljajo močvirja in mrtvice in kjer je lov s pomočjo izšolanih psov ptičarjev ali šarivcev še posebno privlačen.

Lov na raco mlakarico je možen s pomočjo šolanih psov ptičarjev in šarivcev, ki šarijo po vodi, iščejo race in jih potem tudi dvignejo v zrak, ali pa na večernem preletu, ko se race preletavajo iz dnevnih bivališč na druga območja, kjer se prehranjujejo.

Raca mlakarica je družabna, živi v manjših jatah. Pari se med seboj izbirajo in lahko ostanejo skupaj tudi več let. Spada med prave race, kar pomeni, da pristaja in vzleta tako na vodi kot na tleh.

Lovna doba

jan feb mar apr maj jun jul avg sep okt nov dec
raca mlakarica

Območja v Sloveniji

Raca mlakarica biva na rekah in drugih vodnih površinah, tudi v središčih mest. Najdemo jo do nadmorske višine 700 m. V Loviščih s posebnim namenom je raca mlakarica prisotna praktično v vseh loviščih, organiziran lov nanje pa poteka zlasti v LPN Fazan Beltinci, možno pa ga je organizirati tudi v LPN Ljubljanski vrh.

28_31_35_Območje Mure v LPN Fazan Beltinci raca

Območje Mure v LPN Fazan Beltinci

 

V LPN Fazan Beltinci ima raca mlakarica v močvirjih in mrtvicah vzdolž reke Mure idealne bivalne razmere, ki se prepletajo tudi z drugimi vodnimi površinami, zlasti z opuščenimi in zalitimi gramoznimi jamami.

Eden od ukrepov za intenzivno upravljanje z vrsto je tudi postavljanje umetnih gnezdilnic, še zlasti ko primanjkuje primernih naravnih prostorov za gnezdenje.

Redno se spremljajo tudi populacije tistih naravnih plenilcev, ki jih je dovoljeno loviti.

V zimskem času se je praviloma ne krmi, ker je v neposredni bližini dovolj hrane, saj raca mlakarica v iskanju hrane preleti tudi daljše razdalje.

Značilnosti vrste

Raca mlakarica je prava raca, kar pomeni, da lahko vzleti in pristane na vodi ali na tleh. V nevarnosti, ali če je ranjena, se tudi potopi.

Raco in racmana lahko ločimo po barvi perja in kljuna. Racman ima zeleno glavo z belim obročkom in rumeno-zelen kljun ter bogatejše obarvano perje s kovinsko zeleno-modro barvo na perutnicah. Raca je rjavo grahasta in ima oranžno-rjav kljun.

Zanimivo je, da raca mlakarica menja perje dvakrat letno in v tem času ne leti.

Posebnosti lova na raco mlakarico

Lov na raco mlakarico je možen s pomočjo šolanih psov ptičarjev in šarivcev, ki šarijo po vodi, iščejo race in jih potem tudi dvignejo v zrak ter morebitne uplenjene race zanesljivo poiščejo in prinesejo vodniku tudi iz globoke vode ali ločja.

Druga najbolj pogosta oblika lova je lov na večernem preletu, ko se race preletavajo iz dnevnih bivališč na druga območja, kjer se prehranjujejo.

Pošljite povprašanje
[contact-form-7 id="665" title="Page contact"]

Prijavite se na e-novice

Obveščamo vas o novostih v naših loviščih!