+ 386 51 693 135 | janko.mehle@zgs.si | mag. Janko Mehle, vodja službe LPN

Lov gamsa v prsku

Lov gamsa v prsku poteka v Loviščih s posebnim namenom od srede novembra do srede decembra. Koza je v tem času plodna dva dni, če jo gams v tem času ne oplodi, je ponovno plodna čez tri tedne. Lov gamsa v času prska navadno poteka v drugem paritvenem obdobju, ko je večina koz že oplojenih.

prsku

Gams, kozel prskač, v zimski preobleki v LPN Kozorog Kamnik

Lovski gost se lahko odloči za lov gamsa s kombinacijo lova na zalaz z lovom na čakanje. To pomeni, da lovski gost gamsa skupaj s profesionalnim lovcem lovi na zalaz, se giba po lovišču in ko odkrijeta lokacijo tropa koz z mladiči, nadaljuje z lovom z mesta. Včasih si lovec pri tem, ko opazi primernega kozla, pomaga tudi z oponašanjem gibanja gamsa v času prska. Ker so gamsi v času prska zelo radovedni in pozorni na morebitne tekmece, se lahko lovskemu gostu ali njegovemu spremljevalcu zelo približa.

Gamsi na skalovju v LPN Kozorog Kamnik

Lov gamsa poteka v Loviščih s posebnim namenom v LPN Kozorog Kamnik, LPN Pohorje in LPN Prodi Razor. V LPN Kozorog Kamnik poteka lov gamsa nad in pod gozdno mejo alpskega sveta, v populaciji, ki velja za eno najmočnejših v tem delu Evrope. V LPN Pohorje poteka lov gamsa pod gozdno mejo goratega sveta s številnimi izviri, potoki in jezeri. V LPN Prodi Razor lov na gamsa poteka v kraškem visokogorju z značilnimi strminami. Narava je v vseh krajinah med najbolj ohranjenimi v Sloveniji. Lovski gost lahko sam izbere lov v krajini, ki mu je najbližja, glede na svojo fizično pripravljenost in razpoložljivo opremo.

Gamsi plezalci v skalnem pobočju LPN Kozorog Kamnik

Lov izvajajo profesionalni lovci, ki poznajo lovišča in gibanje gamsov v njih.

Pošljite povprašanje
[contact-form-7 id="665" title="Page contact"]

Prijavite se na e-novice

Obveščamo vas o novostih v naših loviščih!